home » blog »

Help, er wordt mij een uitzendcontract aangeboden!

Yes, je bent helemaal in je nopjes met die nieuwe leuke job als Office Manager. En dan begin je  ineens te twijfelen omdat je eerst gaat werken op uitzendbasis. Wat is eigenlijk een uitzendcontract? Zijn er verschillen met een ‘normale’ arbeidsovereenkomst? Welke rechten heb ik als uitzendkracht? Lees dit blogartikel en je weet precies waar je aan toe bent.

 

Het uitzendcontract.

Het uitzendcontract is een bijzondere arbeidsovereenkomst. Bijzonder omdat er drie partijen bij betrokken zijn: Het uitzendbureau (de uitlener), de organisatie waar de werkzaamheden verricht worden (de inlener) en de uitzendkracht.

De uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst tussen de uitlener en de uitzendkracht waarbij de uitzendkracht werkt onder toezicht van de inlener. De uitzendkracht krijgt dus leiding en werkinstructies van de organisatie die hem ingeleend heeft.

 

De verschillen met een normale arbeidsovereenkomst.

Om te beginnen heb je recht op dezelfde beloning als de medewerkers die in een vergelijkbare functie werken  in dienst bij de inlener. Dit wordt inlenersbeloning genoemd. Meer informatie hierover kun je in dit artikel vinden.

Als uitzendkracht heb je wel een andere positie in vergelijking met een ‘normale’ werknemer. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Het uitzendbureau is jouw werkgever (en dus niet de organisatie waar je feitelijk de werkzaamheden uitoefent) en is verantwoordelijk voor het uitbetalen van je loon.
  • Meestal geldt gedurende de eerste 78 gewerkte weken de hoofdregel dat de uitzendovereenkomst automatisch eindigt als de inlener niet langer van jouw diensten gebruik wil maken.
  • In deze periode van 78 weken mag je meestal zelf ook op elk moment de werkzaamheden en de uitzendovereenkomst beëindigen.
  • Naarmate je langer voor het uitzendbureau hebt gewerkt, worden jouw rechten sterker. Dit wordt ook wel het fasen systeem genoemd. Meer hierover kun je in dit artikel vinden.
  • Bij een bedrijfsongeval is zowel het uitzendbureau als de inlener aansprakelijk.
 
 

Vaak wordt de uitzendovereenkomst dan ook gezien als een verlengde proefperiode.

 

 

Waar moet je op letten.

Zoals je hierboven kunt lezen is de uitzendovereenkomst flexibeler dan een normale arbeidsovereenkomst.  Maar dat is niet het enige verschil. Sterker, er zijn meerdere voordelen te benoemen.

  • Nadat je 8 weken hebt gewerkt via Go:Office begin je meteen met het opbouwen van je pensioen. Wil je meer weten over het pensioen voor uitzendkrachten, klik dan hier.
  • Het vakantiegeld is 8,33% in tegenstelling tot 8% bij de meeste werkgevers.
  • Je wordt wekelijk of vierwekelijks uitbetaald in plaats van maandelijks. Je hoeft dus minder lang op je verdiende geld te wachten.
  • Je hebt recht op minimaal 25 vakantiedagen maar als je doorwerkt kun je deze dagen ieder moment laten uitbetalen.
  • Gedurende de eerste 78 werkweken heb jij ook de vrijheid om meteen te stoppen als het werk je niet bevalt.

 

De route naar een vast contract

Ben je op zoek naar zekerheid dan lijkt een uitzendcontract misschien niet de meest logische keuze. In de praktijk werkt het vaak echter net wat anders. Werkgevers hebben maar beperkte wettelijke middelen om iemand op ‘proef’ in dienst te nemen.  Je mag iemand een proeftijd aanbieden van een maand, waarin jij en de werkgever de samenwerking direct kunnen beëindigen, maar dan moet de arbeidsovereenkomst meer dan 6 maanden duren.

via een uitzendcontract naar een vast contract.
wat is de snelste route naar een vast contract?

Veelal bij functies die wat meer denkniveau vergen is een maand eigenlijk te kort om te beoordelen of er sprake is van een goede match. En blijkt de match er niet te zijn en je komt er pas na een maand achter dan is het voor een werkgever lastig om eerder dan pas na 6 maanden de samenwerking te beëindigen.

Vaak wordt de uitzendovereenkomst dan ook gezien als een verlengde proefperiode. De druk om te snel te moeten oordelen is er niet en dat zorgt er dus voor dat werkgevers sneller iemand aannemen op uitzendbasis.

Bij het aangaan van een dienstverband op uitzendbasis is het dus van belang te vragen wat de intentie is van de opdrachtgever. Word je onderdeel van de flexibele schil dan duurt het langer voordat je in vaste dienst wordt aangenomen. Heeft je opdrachtgever behoefte aan een verlengde proeftijd? Afhankelijk van de afspraken tussen opdrachtgever en het uitzendbureau kun je al na 3 of 6 maanden worden overgenomen. En als je dan wordt overgenomen krijg je sneller een vast contract. De uren die je gewerkt hebt via het uitzendbureau tellen namelijk gewoon mee.

Zo kan het zijn dat de route naar een vast contract via een uitzendbureau misschien niet het pad is was wat je in gedachten had, maar in de praktijk wel het snelste blijkt te zijn.

 

Meer weten?

Meer weten? Ga in gesprek met de recruiters van Go:Office. Zij geven antwoord op al je vragen. Of kijk bij onze actuele vacatures. Daar zie je meteen om wat voor soort vacature het gaat en wat voor arbeidsovereenkomst wordt aangeboden.Zijn er

uitzendcontract

404

Oops! That page can't be found

You can navigate through our menu or use this search bar:

GoOffice Recruitment vacatures
Je bent nu ingeschreven!

 

Om de week ontvang je een update.
PS: Check je spam/ ongewenste mail

job alert
“You Snooze, You lose!”


Vul je emailadres in
en mis geen enkele vacature.

Hallo, waarmee kunnen we je helpen?
Kirsten Fries Go:Office Recruitment

sales | hr advies

Kirsten Fries

   
Alexander de Ferrante Go:Office Recruitment

recruitment

Alexander de Ferrante

   

recruitment

Eline Jellema
   
Shanna van Hattum – Janssen | Go:Office Recruitment

recruitment

Shanna van Hattum – Janssen

   
Email-Paul-Chaillet

finance

Paul Chaillet

   

Algemeen nummer: 088 240 90 70