home » blog »

Ben ik geschikt voor een functie in de sales?

Krijg jij vaak van mensen in je omgeving te horen “een sales functie is echt iets voor jou!” en ben jij hierdoor nieuwsgierig geworden of dit echt iets voor jou kan zijn?  Lees deze blog en wellicht kan je dan antwoord geven op de vraag: Ben ik geschikt voor een functie in de sales?

 

Soorten commerciële functies

Als eerste is het goed om er bij stil te staat dat sales een breed begrip is. Onder salesfuncties vallen de beroepen waarin het bereiken van een commerciële overeenkomst tussen organisatie en klant het uitganspunt is. Dit kan verkoop aan consumenten zijn of verkoop aan bedrijven. In zakelijke termen word dit B2C (Business to Consumers) en B2B (Business to Business) genoemd. Wil je liever betrokken zijn bij de verkoop van producten of diensten. Alle banen die te maken hebben met  verkoop aan klanten vallen onder sales, dit is dus ook relatiebeheer of sales support. Als laatste is er ook nog verschil in de werkomgeving. Sales kan face – to face, door tot door, op kantoor of langs bij de klant.  

Om er achter te komen wat voor soort sales baan bij jou past adviseer ik je om sales vacatures te bekijken die online open staan. Lees in het functieprofiel de werkzaamheden en kom er zo achter welke salesfunctie je aanspreekt. Termen die je in de zoekbalk in kan vullen zijn:

  • Sales vacatures
  • Commerciële vacatures (of baan)

Weet je al iets specifieker wat jou aanspreekt? Vul dan bijvoorbeeld Sales vacatures B2B in.

 

Wat zijn de belangrijkste competenties de je moet bezitten voor een functie in de sales?

Naast de vraag of salesfuncties jou aanspreken is het ook van belang om erachter te komen of salesbanen qua competenties en karakter wel bij jou passen.

Zoals hierboven aangegeven is grote verscheidenheid aan sales functies waarbij er bij elke sales verschillende competenties nodig zijn. Zo zal de competentie “overtuigingskracht” voor een New Business (Hunter) functie belangrijk zijn terwijl voor een relatiebeheerder (Farmer) de competentie “empathisch vermogen” belangrijk zijn.

Toch zijn er een aantal competenties die voor elke sales baan van belang zijn. Een aantal hiervan zijn:

Commerciele competenties zijn: Goed kunnen luisteren, Resultaatgericht, Communicatief sterk, Doorzettingsvermogen, Verbindend vermogen, Inleveringsvermogen

 


Ben je geen keiharde verkoper? Sluit niet meteen alle salesfuncties uit.

De salesafdelingen van bedrijven zijn vaak gebaat bij een administratieve ondersteuner. Doordat de ondersteuner de administratieve processen van de verkopers / adviseurs uit handen neemt hebben zij meer tijd vrij voor het contact, advies en verkoop van de producten en of diensten. Functies waarbij je dan aan moet denken is o.a. Sales Support Medewerker en Commercieel Administratief Medewerker. Lijkt het jou dus wel leuk om de sales te ondersteunende maar zie jij jezelf niet zo snel producten of diensten aan de man brengen? Kijk dan eens naar de ondersteunende functies. Ook Zijn de ondersteunende functie een goede eerste stap om te zetten alvorens je doorstroomd naar een commerciële functie zoals Accountmanager of Sales Consultant.

Denk jij na het lezen van deze blog: Ja, ik ben geschikt voor een baan in de sales, en wil je nog wat tips over hoe je dan de juiste sales baan kan vinden? Lees dan onze blog: Vind de perfecte sales baan.

Bij Go:Office Recruitment zijn we voor verschillende opdrachtgevers ook altijd op zoek naar gemotiveerde mensen die graag in de Sales aan de slag willen gaan. Bekijk HIER het actuele aanbod. 

Blog

Go:Office Recruitment

reageert gewoonlijk 

binnen 1 uur

Hoi👋   waarmee kan ik je helpen?
GoOffice Recruitment vacatures
Je bent nu ingeschreven!

 

Om de week ontvang je een update.
PS: Check je spam/ ongewenste mail

vacature alarm
“You Snooze, You lose!”

Vul je emailadres in
en mis geen enkele vacature.

Hallo, waarmee kunnen we je helpen?
Kirsten Fries Go:Office Recruitment

sales | hr advies

Kirsten Fries

   
Alexander de Ferrante Go:Office Recruitment

recruitment

Alexander de Ferrante

   
Shanna van Hattum – Janssen | Go:Office Recruitment

recruitment

Shanna van Hattum – Janssen

   
Email-Paul-Chaillet

finance

Paul Chaillet

   

Algemeen nummer: 088 240 90 70