home » blog »

Laat je CV opvallen in het Applicant Tracking System

Een opvallend Curriculum Vitae (CV) is je eerste visitekaartje bij een sollicitatie. Maar hoe val je op tussen al die anderen? De laatste jaren hebben we heel wat trends voorbij zien komen. Sommige kortdurend, andere nu nog steeds van belang. Zo komt er bijna geen CV meer voorbij zonder een representatieve foto van de kandidaat. Andere nieuwigheden zijn een pakkende quote bovenaan je CV en een verwijzing naar je LinkedIn-pagina tussen je personalia. Een beetje meegaan met de tijd is belangrijk. In sommige branches zagen we zelfs de video-CV voorbij komen. Jezelf pitchen in een YouTube-filmpje in plaats van met een papieren CV. Het kan niet gek genoeg. Maar nu moeten sollicitanten rekening houden met nog iets nieuws, het Applicant Tracking System. Laat je CV opvallen in het Applicant Tracking System

 

Applicant Tracking System

Het Applicant Tracking System is een softwaresysteem die jouw digitale CV en sollicitatiebrief scant en verwerkt in een database. Hierdoor hoeft de afdeling werving en selectie niet alle CV’s handmatig door te werken. De recruiter zoekt in de database op de belangrijkste vereisten voor vervulling van de vacature en heeft zo snel een kandidatenlijstje in handen. De overige sollicitanten ontvangen automatisch een afwijzing via het systeem en in de database wordt bijgehouden wie wel en wie geen reactie heeft ontvangen op de sollicitatie.

 

Efficiënt

Door recruiters wordt het Applicant Tracking System gezien als een efficiënt systeem. Kandidaten met de juiste kwaliteiten komen naar voren zonder urenlang CV’s door te moeten lezen. In een overzichtelijk bestand, kan gezocht worden op belangrijke eigenschappen die de sollicitant moet hebben, maar ook op vaardigheden en kennisgebieden. Alles wat op je CV staat, is terug te vinden door het systeem.

 

Karakteristieke kenmerken op CV

Als sollicitant is het dus wel belangrijk dat je een inschatting kan maken van waarop geselecteerd wordt bij de vacature waarop je reageert. Deze kenmerken en vaardigheden voeg je functiegericht toe aan je CV. Let op dat je algemene termen gebruikt en synoniemen inzet om je kans te vergroten. Zet je in je brief dat je die targethalende, hardwerkende en stressbestendige medewerker met verkoopervaring bent en lijk je daarmee precies aan te sluiten op de vacature, dan kan het toch mis gaan als een recruiter zoekt op sales-ervaring. Wanneer het Applicant Tracking System de volgens de vacature vereiste eigenschappen niet terugvindt in jouw CV, kun je zomaar op het stapeltje met afgewezen kandidaten belanden. Het is dus van belang met je CV zoveel mogelijk aan te sluiten op de in de vacature vermelde vereisten en gelijke termen te gebruiken.

 

Wel of geen automatische selectie

Maar hoe kom je erachter of automatische selectie wordt toegepast? Als sollicitant weet je niet of het bedrijf waar je reageert op een vacature gebruik maakt van het Applicant Tracking System. Het beste wat je dus kan doen, is er rekening mee houden dat dit gebeurt. Is er geen automatische selectie, dan heb je niks verloren. Werken ze hier wel mee, dan weet je zeker dat je in de databases goed naar voren komt. Automatische selectie of niet, je weet dan in ieder geval zeker dat je CV zo goed mogelijk aansluit op de vacature. Laat je CV opvallen in het Applicant Tracking System

 

Uniek

Als slimme sollicitant stop je de juiste trefwoorden in je CV. De vereisten in de vacaturetekst is de meest logische eerste zoekopdracht van degene die geschikte kandidaten zoekt uit een veelvoud aan reacties. Belangrijk is volledig te zijn en geen afkortingen te gebruiken. Zet in je CV belangrijke karaktereigenschappen voor de functie, maar ook vaardigheden die van belang zijn. Denk hierbij aan talen die je spreekt en programma´s waar je mee kunt werken. Overblijven als die ene unieke kandidaat die uitgenodigd wordt op gesprek, is je uiteindelijke doel. Omdat het systeem niet altijd alleen CV’s, maar ook sollicitatiebrieven scant, is het belangrijk ook hier slim mee om te gaan. Beide kun je gebruiken om jezelf in kenmerken en kunnen zo goed mogelijk te presenteren.

 

Go:Office Recruitment

Als je dan uiteindelijk door selectie via het datasysteem op de stapel met geschikte kandidaten belandt, ben je er nog niet. Uiteindelijk worden zowel je CV als je brief alsnog door mensenogen bekeken. Dan moeten die dus nog steeds wel goed en origineel zijn. De mens achter de recruiter moet aangesproken worden. Bij Go:Office recruitment wordt ook gewerkt met automatische selectie van CV’s. Maar toch zijn ze authentiek, zorgvuldig en selecteren ze kandidaten handmatig. Het plaatje moet niet alleen digitaal, maar ook in de praktijk kloppen. Het blijft mensenwerk.

Bekijk hier de andere blogs van Go:Office over solliciatietips!

× Even whatssappen?