home » blog »

Kantooruitjes met verschillende doelen

Af en toe is het leuk om een kantooruitje te organiseren met je collega’s. Iets ondernemen om de teamgeest te versterken, de haren los te gooien of juist puur om te ontspannen. Kantooruitjes zijn nooit hetzelfde en dat is maar goed ook. Elk bedrijf en elke afdeling is immers uniek. We besteden in dit artikel aandacht aan de verschillende doelen van kantooruitjes en hoe je een geslaagd uitje kunt organiseren.

Kantooruitjes waar je helemaal zen van wordt

Het gebeurt al sinds jaar en dag dat bedrijven ontspannende uitjes organiseren voor haar medewerkers. Dit is geen slecht idee, vooral niet als de afdeling veel hectische werkdagen kent. Bij het organiseren van een ‘chill’ activiteit is het belangrijk om je collega’s goed te peilen. Zitten ze daar wel op te wachten en zo ja, wat kun je dan het beste doen?

Met de dagelijkse bekommeringen en beslommeringen raakt iedereen wel eens overspannen. Het is de bedoeling dat je eenmaal thuis lekker kan ontsnappen, maar helaas is dat niet altijd het geval. Wat zou het fijn zijn als je je thuis mee kan nemen naar kantoor. Met die gedachte is een yoga kantooruitje helemaal geen slecht idee. Dit kun je eventueel combineren met een spa-bezoek mochten werknemers zich daar op hun gemak bij voelen.

Voor ontspanning kan je het beste een (begeleidende) groepsmeditatie doen. Aan het begin van de sessie is het handig om de groep te verdelen in mensen die ervaring hebben met meditatie en mensen die (vrijwel) nooit hebben gemediteerd. Op die manier kun je verschillende tijdsduren aanhouden. Denk aan sessies van twee keer 20 minuten voor de ervaren mindfulness beoefenaar en sessies van twee keer 10 minuten voor de beginner.

Doe eens sportief!

Op sportgebied kun je veel leuke activiteiten organiseren voor de afdeling. Afhankelijk van de interesses en gemiddelde leeftijd van de werknemers kun je een inschatting maken van de wensen en behoeften. Een afdeling met voornamelijk 50-plussers vindt snowboarden hoogstwaarschijnlijk minder gepast dan een rondje golf op de golfbaan. Stem de activiteit dus goed af op de werknemers.

Een origineel en duurzaam bedrijfsuitje

Je kunt natuurlijk oer-Hollands borrelen op de borrelboot door de grachten, maar probeer het kantooruitje eens toe te spitsen op globale zorgen, zoals milieuverandering. Het zogeheten ‘plastic-vissen’ is de laatste jaren in trek. Dit kun je als team, afdeling of bedrijf organiseren in Rotterdam of Amsterdam. Het idee is om samen plastic op te vissen, maar tegelijkertijd staan plezier en gezelligheid ook centraal. Twee vliegen in één klap!

Teambuilding: een krachtige schakel

Hoe goed is het om je team beter te leren kennen en na een teambuilding dag nog beter op elkaar te kunnen bouwen? Veel bedrijven spenderen tijd en geld aan teambuilding activiteiten om het team zo efficiënt als een geoliede machine te maken. Wat kun je zoal doen?

Voor teambuilding kun je het beste iets doen wat meerdere werknemers aanspreekt. Iedereen heeft raakvlakken met elkaar, dus probeer een gulden middenweg te vinden. Hieronder enkele ideeën om je op weg te helpen:

  • Een evenement met een gastspreker

  • Welk evenement je ook bezoekt, als het maar relevant is en inspireert. We hebben allemaal weleens wat inspiratie nodig. Bezoek bijvoorbeeld een beurs met gastsprekers die zich richten op alledaagse obstakels of problemen in je werkveld.

 

  • Een Escape Room

  • In een escape room is het de bedoeling om binnen 45 of 60 minuten te ontsnappen uit een gesloten ruimte. Dit doe je als team door het oplossen van puzzels en andere hersenkrakers. Ideaal om samenwerking en kritisch denken te stimuleren. Daarnaast is het ook hartstikke leuk!

 

  • Graffiti workshop

  • Een creatieve uitlaatklep kan wonderen doen. Hoewel niet iedereen even kunstzinnig is, hebben we allemaal wel iets creatiefs in ons. In een graffiti workshop verbreed je je horizon en leer je iets nieuws over een moderne kunstvorm. Uiteraard mag je de gemaakte kunstwerken meenemen naar huis (of kantoor).

 

Waar een goed kantooruitje aan moet voldoen

We hebben het gehad over verschillende type uitjes, maar wat maakt een kantooruitje tot een daverend succes? Het kan soms moeilijk zijn om een creatief idee te bedenken waar iedereen enthousiast van wordt. Een kantoor met personeel van verschillende leeftijden en achtergronden reageert niet altijd even positief op een voorstel.

Het is dus goed om iedereen te peilen en iets te organiseren waar niemand tegenop ziet. Aan het einde van de dag kun je de volgende doelen hebben gerealiseerd (het liefst een combinatie van): werknemers hebben iets geleerd, ze zijn geïnspireerd/gemotiveerd, ze hebben plezier gehad, men praat nog lang met elkaar na en de activiteit had een maatschappelijk doel.

Lees hier de andere blogs van Go:Office over de werkvloer tips & tricks!

Kantooruitjes met verschillende doelen
× Even whatssappen?