home » blog »

Tips voor sollicitatiekleding

 

Leuk dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, de eerste stap is gezet! Nu is het tijd om je sollicitatiegesprek voor te bereiden. Het is belangrijk dat je verzorgd naar de sollicitatie gaat, dat weet iedereen. Wat is nou goede sollicitatiekleding? In dit artikel geeft Go:Office jou de tips

Belangrijk is om je verder in te lezen in de functie, te verdiepen in de organisatie waar je solliciteert en ook om over je eigen presentatie na te denken. Bij dit laatste punt is je sollicitatiekleding natuurlijk een belangrijke factor.

Amber Schutte van Dresscode.nl schreef op haar website een uitgebreid artikel over sollicitatiekleding. Ze geeft studenten die via Go:Office solliciteren nog een paar extra kledingtips, bijvoorbeeld hoe je gratis sollicitatiekleding kan komen.

Welke kleding moet je dragen tijdens een sollicitatie?


Je kledingkeuze is grotendeels afhankelijk van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Is het een zakelijk bedrijf waar iedereen in pak loopt? Is het informeel bedrijf waar iedereen in een spijkerbroek loopt? Als je twijfelt wat je het best kunt dragen, kan je altijd informeren ,bij je intercedent die de klant kent. Je kunt zelf ook op onderzoek gaan door op de website van de organisatie te speuren naar foto’s van – misschien wel je aanstaande -collega’s. Zo kan je precies zien welke kledingstijl binnen het bedrijf op jouw afdeling wordt gedragen. Voor het sollicitatiegesprek kun je dan voor dezelfde stijl kiezen, alleen dan natuurlijk speciaal voor je gesprek in een iets nettere uitvoering.

Zorg dat je kleding er verzorgd uitziet
Los van wat je precies draagt is het belangrijk dat je kleding netjes gestreken en schoon is. En vergeet ook niet je schoenen onder handen te nemen, misschien een goed idee om deze nog even op te poetsen zodat deze er ook weer als nieuw uitzien. Kleine moeite om te doen, maar wel iets waarmee je  gemakkelijk een goede indruk kan maken. Zeker voor representatieve functies met veel klantcontact is dit een slimme zet.

Hoe kom je aan goede én betaalbare sollicitatiekleding


Als student heb je het niet altijd even breed en is het aanschaffen van sollicitatiekleding die je misschien maar één keer echt draagt niet je favoriete uitgave. Gelukkig zijn er genoeg manieren om voordelig aan een passend outfit te komen.

Tweedehands
Zo kun je op tweedehands websites als Marktplaats voor een lage prijs kleding overnemen. Verkopers bieden hier kleding aan die zij zelf niet meer dragen of bijvoorbeeld in een verkeerde maat hebben gekocht. Zo kun je makkelijk kledingstukken zoals colbertjes krijgen voor minder dan de helft van de winkelprijzen.  Een aanrader hierbij is om even te vragen naar de exacte lengtematen, zodat je zeker bent van kleding in de goede maat.

Gratis sollicitatiekleding
Dress for success is een non-profit organisatie dat zich inzet voor werkzoekenden die het niet heel breed hebben en op zoek zijn naar goede sollicitatiekleding. Onder andere studenten kunnen inmiddels in 10 steden hun filialen binnenlopen voor gratis kledingadvies én gratis kleding. Zelfs kledingaccessoires kun je er gratis krijgen, zodat je helemaal tip-top op gesprek kan gaan. Kijk eens of een van de filialen van Dress for Succes bij jou in de buurt zit.

× Even whatssappen?