home » blog »

Het nieuwe solliciteren, solliciteren via Skype

Sollicitatie gesprekken via Skype komen steeds vaker voor. Af en toe is het niet mogelijk voor de sollicitant om naar de plek te gaan waar de sollicitatie is. Dit kan voorkomen als het openbaar vervoer niet mee zit, de plek waar je moet solliciteren ver van jouw huis is of je solliciteert voor een baan in het buitenland. Je kan bijvoorbeeld een sollicitatie hebben bij Go:Office in Utrecht terwijl je in Zoetermeer woont. In dit geval is solliciteren via Skype een goede optie voor jou.

Denk eraan dat er een moment kan zijn dat je moet opstaan of verzitten, een pyjamabroek onder je nette blouse komt niet professioneel over.

Via Skype solliciteren is voor veel mensen als een goede uitkomst, niet alleen voor de sollicitant maar ook voor de werkgever. Voor velen is het ook nieuw en velen voelen zich nog niet helemaal thuis in het digitaal solliciteren. Digitaal solliciteren gaat iets anders in z’n werk dan een persoonlijke sollicitatie. Voor jou hebben we enkele tips opgesteld zodat jij voorbereid bent.

Skype Sollicitatie Tips

Kleed je goed

Ook voor een sollicitatie tijdens Skype moet je er verzorgd uitzien. In het artikel “7 sollicitatie tips voor een goede eerste indruk” van Go:Office gaven wij ook kleding tips. Het is belangrijk dat je er fris en verzorgd uitziet voor je sollicitatiegesprek zodat jij een goede eerste indruk achterlaat. Het is handig om een passende outfit aan te trekken dat past bij het bedrijf waar jij solliciteert. You don’t get a second chance to make a first impression.

Zorg dat je volledig goed gekleed bent, denk eraan dat er een moment kan zijn dat je moet opstaan of verzitten, een pyjamabroek onder je nette blouse komt niet professioneel over.

Zorg dat je in een professionele ruimte zit

Het is begrijpelijk dat je tijdens een Skype sollicitatie geen kantoor tot je beschikking hebt, vaak zit je gewoon thuis. Zorg ervoor dat je in een opgeruimde ruimte zit zonder afleidende objecten of geluiden.

Denk aan je lichaamshouding

Ook via de camera valt je houding op. Hou een proactieve houding aan en blijf recht zitten, velen hebben de neiging om onderuit gezakt te zitten achter het beeldscherm. Kijk ook goed in de camera zodat je oogcontact maakt met degene tegenover je, kijk ook niet alleen maar naar je eigen gezicht op het scherm. Oogcontact is net zo belangrijk tijdens een video sollicitatie als tijdens een face-to-face sollicitatie.

Houd rekening met technische problemen

Er kunnen altijd technische problemen voorkomen, dit is niet jouw schuld maar wel erg vervelend. Hou hier rekening mee. Knik af en toe ja of nee en maak soms een hummend geluid, zo weet degene aan de andere kant van het scherm dat jij er nog bent en de connectie nog goed is.  Zorg dat je je computer, WIFI, camera en microfoon van te voren checkt, zo kom je niet voor een verrassing te staan. Als er een technisch probleem is en het aanhoud kan je prima opnieuw proberen te verbinden.

Wees voorbereid

Als je naar een sollicitatie gaat neem je vaak je CV en motivatiebrief mee, doe dit ook tijdens een Skype interview. Het kan zijn dat er vragen over je CV of motivatiebrief worden gesteld, dan is het handig als je mee kan kijken. Als je een onopvallende koptelefoon hebt kan dit in je voordeel werken, vaak kan je iemand beter verstaan en het geeft meer rust.

Heb jij al een keer via Skype gesolliciteerd en heb je nog wat tips? Deel deze tips dan met ons!

Skype-solliciteren-blog
× Even whatssappen?