home » blog »

Hoe ga jij om met een sollicitatie afwijzing?

Je hebt jouw ideale job gevonden en je solliciteert! Dan krijg je reactie: “Helaas hebben wij andere kandidaten uitgenodigd voor het sollicitatieproces”.

Een afwijzing is nooit leuk, of je nou wordt afgewezen op je CV, je motivatiebrief of omdat er al genoeg kandidaten door zijn naar de volgende ronde. Het is een kunst om door te solliciteren na een afwijzing, vooral wanneer je meerdere afwijzingen achter elkaar krijgt. Toch zul je door moeten gaan met solliciteren zodat jij een leuke nieuwe job vindt.

Wat doe je als je als je een sollicitatie afwijzing krijgt? 

Wanneer je niet uitgenodigd wordt voor een sollicitatie kan je twee dingen doen, bij de pakken neer zitten of weer gaan solliciteren en de feedback meenemen in het proces.

  1. Vraag om feedback

Wanneer je dacht dat de baan jou op het lijf geschreven was en je wordt afgewezen kan het zijn dat je niet begrijpt waarom je afgewezen wordt. Vaak vertelt het bedrijf in de afwijzing de reden waarom ze voor andere kandidaten hebben gekozen. Het kan voorkomen dat je een mailtje krijgt waarin de reden niet gespecificeerd wordt, dan blijft het voor jou onduidelijk. Vooral wanneer je dacht dat jij volledig voldeed aan het functieprofiel. Blijf je met vraagtekens zitten? Vraag dan om feedback, dit kan van waarde zijn voor je volgende sollicitatie. Blijf diplomatiek in je vraag om feedback, een simpele “waarom ben ik afgewezen” kan bot overkomen en het kan zorgen voor een korte reactie van een recruiter. Vraag bijvoorbeeld, “wat kan ik verbeteren aan mijn sollicitatiebrief?” of “welke punten kan ik verbeteren tijdens het sollicitatie proces”.

Begrijp jij, na het verkrijgen van feedback, nog steeds niet waarom je bent afgewezen voor een functie? Analyseer dan de vacature met jouw CV en motivatiebrief, welke eisen komen overeen en welke niet? Soms ben je zelfs overgekwalificeerd voor een functie.

  1. Blijf positief

Veel sollicitanten nemen een afwijzing persoonlijk op, doe dit niet! Recruiters maken een selectie van kandidaten gebaseerd op CV’s en motivatiebrieven en hebben waarschijnlijk kandidaten gekozen die op papier een betere match zijn. Denk dus niet “Ik ben niet goed genoeg” of “ik had de baan toch nooit aangekund” maar “Ik neem de feedback mee, volgende keer beter”. Valt de afwijzing je zwaar, praat er dan over met vrienden en familie.

  1. Hoe ga je verder na een afwijzing

Een afwijzing voor die droombaan kan je zoektocht naar een nieuwe uitdaging tegenhouden. Je moet toch door met solliciteren om een leuke job te krijgen. Bedenk het maar zo, als jij niet de ideale kandidaat was voor de functie dan was dit waarschijnlijk niet een ideale functie voor jou.

Ben jij op zoek naar je droombaan? Neem dan contact op met de recruiters van Go:Office. Wij helpen je graag verder in je zoektocht naar een leuke en passende nieuwe baan.

 

Solliciteren-Social-Media
× Even whatssappen?