home » blog »

Solliciteren van A tot Z

Van de zoektocht naar een baan, het solliciteren, tot je eerste werkdag

Jij bent op zoek naar een nieuwe baan. Wellicht omdat je net bent afgestudeerd en jij nu op zoek bent naar een leuke starters functie, of omdat je niet bent tevreden met het bedrijf waar je nu werkt. Het solliciteren begint, elke stap pak je anders aan, het zoeken, het solliciteren, de eerste werkdag. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet om het solliciteren wat makkelijker te maken.

De zoektocht

Je bent al een beetje begonnen met zoeken, maar het is toch best lastig om te vinden waar jij naar op zoek bent. Hoe begin je?

 1. Social Media. Recruiters bekijken 9 van de 10 keer jouw social media kanaal wanneer zij zelf werven naar nieuwe kandidaten of wanneer jij solliciteert. Werk je LinkedIn profiel bij en zorg dat je makkelijk gevonden wordt. Voor meer tips om te socilliteren via social media bekijk je onze blog.
 2. Heb jij een leuke functie gevonden? Kijk dan of jij werknemers van dat bedrijf kan kan connecten op LinkedIn. Ben jij nog op zoek naar een leuke functie? Zet jouw netwerk in (offline en online), misschien heeft iemand in jouw omgeving wel een leuk functie aanbod voor jou.
 3. Bekijk wat Jobboards en Uitzendbureaus te bieden hebben. Zie je geen leuke vacature? Ga dan toch het gesprek aan met de recruiter, wellicht komt er morgen wel een passende vacature binnen en dan kennen ze jou in ieder geval al!

Het CV

Je LinkedIn profiel is ontzettend belangrijk, maar uiteindelijk wil een werkgever altijd een CV zien.

 1. Zorg dat jouw CV compleet is. Wij krijgen vaak halve informatie toegestuurd met de melding dat de sollicitant geen tijd heeft gehad om het CV bij te werken, maar wij hebben er niks aan als jouw recente ervaringen niet op je CV staan!
 2. Maak het niet te lang. Een goed CV bestaat uit 1 of 2 pagina’s en niet langer, een recruiter leert jou wel kennen in een persoonlijk gesprek.
 3. Een fraai design. Eerlijk is eerlijk, een mooi CV valt wel meer op. Bekijk meer tips voor de opbouw van je CV in onze blog.

De motivatiebrief

Naast een leuk CV wil je natuurlijk de werkgever of recruiter overtuigen van jouw competenties en je wilt jouw enthousiasme graag over brengen!

 1. Maak het niet te lang. Een duidelijke sollicitatiebrief is ½ tot 2/3 A4’tje.
 2. Denk aan je schrijfstijl. Natuurlijk is grammatica wel belangrijk maar kijk voor je een sollicitatiebrief schrijft ook naar de schrijfstijl van het bedrijf. Is het informeel of formeel?
 3. Maak het persoonlijk. Persoonlijk anekdotes kunnen jouw brief opleuken, zo leert een werkgever jou iets beter kennen.
 4. Beschrijf jouw skills met de functie-eisen. Wil je weten wat je precies in een sollicitatiebrief zet? Lees hier de extra tips!

De Sollicitatie

Je hebt een leuke functie gevonden, je top CV en motivatiebrief opgestuurd en nu ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Maar nu komt het spannende deel, op gesprek bij het bedrijf.

 1. Bereid je voor op eventuele vragen en stel zelf vragen. Maar leer dit niet uit je hoofd, je wil het gesprek wel persoonlijk maken en je wilt niet dat een recruiter denkt dat jij alles hebt ingestudeerd. Bekijk hier eventuele vragen die een recruiter jou kan stellen in een gesprek.
 2. Zie er verzorgd uit. Kleed je naar de bedrijfscultuur, zorg dat je er verzorgd uit ziet en let op je lichaamshouding.
 3. Wees niet te nerveus. Een recruiter wil jou alleen maar leren kennen, wees niet te nerveus. Heb je last van een black-out door de spanning? Hier lees hoe je hiermee omgaat.

Arbeidsvoorwaarden

Het bedrijf wil graag met jou aan de slag en de werkgever doet jou een voorstel, top! Hier bespreek je jouw toekomstige salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, werktijden, een thuiswerkdag enzovoort.

 1. Ga met voldoende informatie het gesprek in. Kijk op loonwijzer hoe veel iemand met jouw ervaring ongeveer verdient en neem dit mee naar het gesprek.
 2. Durf te vragen. Eisen naar voorwaarden is geen goed idee, en dreig vooral niet met dat je ergens anders een beter voorstel hebt gekregen, maar vragen naar ‘meer’ kan altijd. Beargumenteer je wensen wel.
 3. Denk aan je secundaire arbeidsvoorwaarden. Krijg je reiskostenvergoeding? Heb je genoeg vakantiedagen? Wil je graag een thuiswerkdag en is dit mogelijk? Maar, kijk ook even naar het volgende punt.
 4. Blijf redelijk. In deze markt staan de werkzoekende sterker dan voorheen, maar dit betekent niet dat je naar alles en iedereen om jou heen moet luisteren. Kies jij voor een klein bedrijf? Realiseer je dan dat de arbeidsvoorwaarden waarschijnlijk anders dan bij die multinational waar je vriend of vriendin werkt.
 5. Een werkgever doet jou een voorstel, niet andersom.

De eerste werkdag

Je bent aangenomen, super! De eerste werkdag kan behoorlijk spannend zijn, om jou wat zekerheid te geven hebben wij een paar tips op een rijtje gezet.

 1. Vraag om hulp. Het is normaal dat je niet helemaal door hebt hoe en wat op je eerste werkdag. Jouw collega’s stonden ooit ook in jouw schoenen.
 2. Leer je collega’s kennen. Dit begint met het begroeten van iedereen op kantoor en lekker met ze gaat lunchen. Connect ze ook op LinkedIn.
 3. Wees op tijd. Ben jij een slaapkop? Zet je wekker dan een half uur eerder en extra vaak! Er is niks zo stom als te laat komen op je eerste werkdag.

 Ben jij afgewezen voor een sollicitatiegesprek? Ga niet bij de pakken neer zitten, maar gebruik de feedback en ga verder met solliciteren.

cv-blog-solliciteren
× Even whatssappen?