home » blog »

Wat kan een recruiter jou vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

In elk eerste sollicitatiegesprek gaat het voornamelijk om wat er op je CV staat, maar eigenlijk wil een Recruiter tijdens een gesprek kennis maken met de persoon achter het CV.

Je kunt je goed voorbereiden voor een sollicitatiegesprek, je neemt jouw motivatie nog even door, je zorgt dat je er verzorgd uit ziet en je bekijkt eventuele vragen. Maar eigenlijk weet je nooit wat voor een vragen aan jou gesteld worden in een sollicitatiegesprek, lastig!

Wij hebben een paar veel voorkomende sollicitatievragen op een rijtje gezet.

Vertel eens wat over jezelf

Een hele brede vraag waar je met jouw antwoord alle kanten op kan, eigenlijk is geen enkel antwoord fout. Vaak krijgen wij een samenvatting van het CV, tijdens het gesprek zal je genoeg vragen krijgen over je CV. De recruiter wil jou beter leren kennen, dus maak jouw intro iets persoonlijker.

Wie ben jij?

Je kan iets vertellen over jouw persoonlijkheid, of je een team-player bent of juist meer op jezelf, en vertel ook iets over wat jij doet in je vrije tijd.

Hoogte punten in jou carrière

Heb jij in jouw carrière momenten gehad waar je erg trots op bent, vertel dat! Dit zijn leuke anekdotes die niet op jouw CV staan en die wellicht jou helpen bij jouw sollicitatie.

Wat zoek jij in een baan & bedrijf?

Waarschijnlijk heb jij al een idee gevormd van het bedrijf jij wilt werken; groot, klein, informeel, formeel. Daarnaast heb je wellicht al ervaring in jouw branche en weet je wat voor een taken jij wel leuk vindt en welke niet.

Waarom ben je op zoek naar een andere baan?

Met het antwoord op deze vraag kan je inspelen op bepaalde aspecten in het bedrijf waarvoor je nu werkt, ben je op zoek naar meer ontwikkelingsmogelijkheden of wil je minder werkdruk. Wellicht word je contract niet verlegd, ligt dan ook toe waarom. Leg de focus niet op een negatieve reden waarom jij op zoek bent naar een nieuwe baan maar op het positieve, bijvoorbeeld een nieuwe kans om jezelf te ontwikkelen.

Hoe wil jij jezelf ontwikkelen?

In een nieuwe functie heb je altijd aspecten waarin jij vindt dat je kan verbeteren maar ook waarin jij jezelf kan ontwikkelen.

Hoe werk jij in een team?

Je werkgever wil weten of jij in het team past. Jouw persoonlijkheid is een belangrijk aspect hiervan maar ook of jij een team-player bent of juist sneller het voortouw neemt.

Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor dit bedrijf?

Het is niet de bedoeling dat je hier de vereiste functie eisen herhaalt. Maar je kan wel inspelen op de functie eisen samen met jouw skills.

Waarom wil je graag voor dit bedrijf werken?

Dit is misschien wel een van de belangrijkste vragen. In dit antwoord kan jij jouw motivatie uitgebreid vertellen. Lees daarom altijd de website van het bedrijf goed door zodat je een feeling van de bedrijfscultuur krijgt. Ga voor de sollicitatie na wat jij belangrijk vindt, doorgroei mogelijkheden, groot of klein bedrijf etc.

Heb je nog andere sollicitaties?

Je denkt misschien dat je meer kans hebt om door te gaan naar de volgende ronde als jij zegt dat je geen andere sollicitaties hebt maar dit is niet waar. Als er bekend is dat jij nog andere sollicitaties hebt lopen weten werkgevers dat ze snel een keuze moeten maken als jij de geschikte kandidaat bent!

Heb jij binnenkort een sollicitatie, met deze sollicitatietips bereid jij je zeker goed voor!

Vragen_sollicitatiegesprek
× Even whatssappen?