home » blog »

Heb je een online sollicitatiegesprek? Vijf aspecten waar je op kan letten!

Bij Go:Office voeren we al ruim acht maanden alle sollicitatiegesprekken online onder andere via WhatsApp en Skype. Hierin heb ik gemerkt dat het belangrijk is om niet alleen het gesprek goed voor te bereiden maar ook om na te denken over hoe het sollicitatiegesprek online wordt gevoerd. 

De eerste indruk bij een sollicitatiegesprek is voor een groot deel bepalend voor de voortang en uitkomst van het gesprek. Bij een gesprek bij een bedrijf op locatie wordt er gelet op de volgende aspecten: op tijd komen, handdruk, kleding en houding. Als recruiter merk ik dat het online lastiger is om een goede eerste indruk te krijgen van een sollicitant. Hierdoor let ik op een aantal andere aspecten. 

Hierbij vijf tips voor het voeren van een online sollicitatiegesprek:  

 

1. Zorg dat je op tijd bent

Een van de grote verschillen tussen een face – to – face sollicitatiegesprek en een online sollicitatiegesprek is dat je niet naar de locatie van de desbetreffende organisatie hoeft te gaan. Je kunt dus ook niet te laat komen door files, OV vertragingen of omdat je de juiste locatie niet kunt vinden. Doordat je wellicht je huis aan het stofzuigen bent vergeet je de tijd en mis je misschien het eerste moment waarin de recruiter contact met je opneemt via een videocall. Door te laat te zijn sta je gelijk al 0-1 achter. Zorg er altijd voor dat je 5 minuten voor het afgesproken tijdstip klaar zit voor het gesprek.

 

2. Ruimte waar je tijdens het gesprek in zit

Als tweede is het verstandig om goed te bedenken in welke ruimte je gaat zitten tijdens je sollicitatiegesprek. Woon je samen met anderen? Geef dan aan dat je een uurtje niet gestoord wil worden. Zorg er ook voor dat je kinderen en huisdieren niet aanwezig zijn. Is de ruimte een rommeltje? Ruim dan een beetje op of zorg er in ieder geval voor dat de rommel niet in beeld komt. Zo voorkom je dat de recruiter het idee krijgt dat je in je werk een rommelig of chaotisch persoon bent. 

 

3. Kleding

Als je de Nederlandse film “Groeten van Gerri” hebt gezien dan weet je waarschijnlijk gelijk over welke tip ik het heb met betrekking tot kleding tijdens een online sollicitatiegesprek. In deze film is de hoofdrolspeler Gerrie een leraar die tijdens zijn online les vergeten is om een broek aan te doen en dus in zijn onderbroek les aan het geven is. Doordat je een online videogesprek doorgaans zittend voert is het verleidelijk om alleen een net bovenstuk aan te trekken. Maar het kan altijd gebeuren dat je onverwacht tijdens het gesprek moet opstaan en dan wil je niet dat de recruiter ziet dat je bijvoorbeeld nog je pyjama broek aan hebt. Kleed je voor het online sollicitatiegesprek dus hetzelfde als wanneer je een face – to – face gesprek zou hebben.      

 

4. Stand van de camera als een eerste handdruk 

De stand van de camera is waarschijnlijk hetgeen waar je helemaal niet aan denkt voordat je een gesprek gaat voeren. Maar dit is wel een heel belangrijk punt. Eigenlijk is dit hetzelfde als een hand geven. Een recruiter wil graag een gesprek voeren met iemand die recht voor hem/haar zit. Het geeft geen goede indruk als je de camera heel laag houdt waardoor de recruiter tegen je (onder)kin en neusgaten aan zit te kijken. Test voordat het gesprek begint dus even hoe je het beste je camera van je telefoon, computer of laptop kan houden.

 

5. Zithouding en mimiek

Net als bij een face – to – face gesprek is het belangrijk om op je zithouding te letten. Op locatie bij een bedrijf zit je waarschijnlijk tegenover de recruiter op een stoel. Bij een online sollicitatiegesprek is dit niet het geval. Heb je de neiging om onderuitgezakt op de bank te zitten? Kies er dan voor om tijdens het gesprek op een stoel te gaan zitten met een rechte rugleuning. Doordat een recruiter je alleen via beeld kan zien zal er ook meer gelet worden op je mimiek. Wees hier bewust van! Probeer via je mimiek te laten zien dat je echt enthousiast bent over de openstaande positie en het bedrijf waar je voor op gesprek bent. 

 

Voorbereiding is belangrijk!

Heb je een sollicitatiegesprek via een videocall? Bereid je dus goed voor! Steek de voorbereidingstijd die je niet hebt voor het reizen in het kiezen voor de juiste ruimte, nette kleding, stand van de camera, hoe je gaat zitten en zit 5 minuten voor het begin klaar voor het gesprek! Vergeet de algemene voorbereiding voor een sollicitatiegesprek natuurlijk ook niet. Wil je weten hoe jij je het beste op het gesprek zelf kunt voorbereiden? Lees dan de blog: Wat kan een recruiter jou vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Online sollicitatiegesprek

Hallo, waarmee kunnen we je helpen?

Alexander Ferrante
recruitment

Alexander de ferrante

   

recruitment

Manon Quitte

   
Kirsten Fries

sales | hr advies

Kirsten Fries

   
Email-Paul-Chaillet

finance

Paul Chaillet