home » blog »

Welke bedrijfscultuur past bij jou?

De bedrijfscultuur van de organisatie speelt een grote rol in of jij met plezier naar je werk gaat. Het kan zijn dat jij je droombaan hebt gevonden maar in deze organisatie niet op je plek zit. Je kan je dan afvragen of de bedrijfscultuur van de organisatie bij jou past.

Wat is een bedrijfscultuur?

Het is moeilijk om de term bedrijfscultuur te definiëren omdat het op verschillende manieren beschreven is. We kunnen stellen dat de normen en waarden van een bedrijf de cultuur vormen. Het omschrijft hoe werknemers met elkaar omgaan, of een hiërarchie belangrijk is in het bedrijf, of er een informele of formele sfeer is en of mensen graag in teamverband of individueel werken. Deze ongeschreven regels worden in een bedrijf door de jaren heen gevormd, het komt voort uit de geschiedenis en wordt het meegedragen en verder ontwikkeld door de werknemers.

Welke bedrijfscultuur past bij jou?

Voor je eigen plezier op werk is het belangrijk dat jij je in een werkomgeving bevindt die bij jou past. Echter is het lastig om te weten wat de ongeschreven regels zijn in een organisatie voordat je gaat solliciteren. Volgens careerwise bestaan er vier verschillende culturen, weet jij welke bij jou past?

Hoe weet je of de bedrijfscultuur in het bedrijf waar jij solliciteert bij je past? En hoe weet je of deze cultuur bij jou past?

Functieprofiel

Wil je weten wat de gewoontes zijn en wat de sfeer is in een bedrijf voordat je er gaat solliciteren? Dit kan je gedeeltelijk afleiden uit het functieprofiel. Vaak kun je in de vacature een korte beschrijving van de organisatie vinden, je kunt hieruit opmaken of er een informele of een formele sfeer is in de organisatie. Is het bedrijf statisch of dynamisch beschreven?

Bedrijfsomgeving

Als je tijdens je sollicitatiegesprek bij het bedrijf kun je de werkomgeving zien en de sfeer in de organisatie en/of afdeling proeven. Hoe ziet het bedrijf eruit? Is er een relax ruimte? Zitten werknemers in individuele hokjes of in een open ruimte? Zijn er veel flexplekken of heeft iedereen een vaste werkplek? Sommige dingen kan je op het eerste niet gezicht, dan is het goed om hiernaar te vragen tijdens een sollicitatiegesprek, werkgevers waarderen dit omdat je hiermee interesse toont. Je kunt bijvoorbeeld aan de werkgever vragen of werknemers veel samen vergaderen, of mensen liever individueel werken en of innovatieve ideeën gestimuleerd worden.

Dresscode

Voor je sollicitatie weet je eigenlijk niet wat de dresscode van het bedrijf is. Als je solliciteert via een uitzendbureau kan je aan de recruiter vragen wat werknemers in het bedrijf normaliter dragen. Solliciteer je niet via een uitzendbureau? Doe dan nette kleding aan, bijvoorbeeld een blouse of nette schoenen en pas je aan de soort functie waarvoor jij solliciteert.

Als je voor een functie solliciteert via een uitzendbureau kun je tijdens het eerste gesprek aan de recruiter vragen stellen over de bedrijfscultuur van de organisatie waarvoor jij solliciteert. Vaak kent de recruiter het bedrijf goed en weet ook wat voor een sfeer er is.

Werk jij in een organisatie waar de bedrijfscultuur niet aansluit bij jouw eigen normen en waarden? Wellicht is het dan een idee om verder te kijken dan je huidige baan. Wij kunnen je helpen aan een nieuwe baan, neem alvast een kijkje op onze vacaturepagina of schrijf je in.

bedrijfscultuur-blog
× Even whatssappen?