home » blog »

Ben jij een dolfijn, leeuw, beer of wolf? Vier slaaptypes onderscheiden.

Waarschijnlijk ken jij de termen ‘ochtendmens’ en ‘avondmens’ wel. Mensen die vroeg opstaan en hun dag productief beginnen staan bekend als ‘vroege vogels’. En degenen die juist het liefst tot laat in de nacht doorwerken worden ‘nachtbrakers’ genoemd. Psycholoog en slaapdeskundige dr. Michael Breus, kijkt hier echter heel anders tegenaan. Hij verdeelt vier slaaptypes in vier diersoorten: een dolfijn, leeuw, beer of wolf.

Chronotypes

Een aantal wetenschappers stellen dat er vier typen zijn om slaap/waakcycli in onder te verdelen. In het wetenschapsjargon worden deze classificaties ‘chronotypes’ genoemd. Chronotypes beschrijven de periodes waarin het lichaam wil slapen en wanneer het wakker wil zijn. Deze chronotypecategorieën zijn vernoemd naar dieren. Als werkgever is het handig om je eens te verdiepen in die chronotypes. Wanneer je hier rekening mee houdt, kun je de productiviteit en efficiëntie van je werknemers misschien wel verhogen. Mensen hebben namelijk verschillende circadiane ritmes (dag/nachtritmes), en deze worden sinds kort verdeeld in vier hoofdcategorieën.

De wolf

Net als echte wolven, zijn mensen die in deze categorie vallen ’s nachts het meest alert en actief. Wolven blijven meestal langer wakker en hebben moeite met vroeg opstaan. Ongeveer 15% van de bevolking valt in deze categorie. Wolven zijn productiever in de late namiddag en avond. Slaapexperts raden wolven aan om hun wekker om 7 uur ’s ochtends te zetten, 30 minuten sluimertijd in te calculeren en tegen middernacht weer te gaan slapen. Als de wolf ’s ochtend op het kantoor niet vooruit te branden is, maar het geen probleem vindt om het werk ’s avonds thuis af te maken, dan kun je daar als werkgever rekening mee houden.

De leeuw

Leeuwen zijn de nieuwe vroege vogels. En net als deze wilde katten zijn deze mensen ’s ochtends het meest gefocust. Wakker worden en meteen gaan werken is geen probleem voor leeuwen. Maar ze hebben de neiging om in de middag een dipje te krijgen. Wanneer de avond aanbreekt voelen leeuwen zich vaak uitgeblust. Ongeveer 15% van de bevolking kan in de leeuwencategorie ingedeeld worden. Slaapexperts pleiten ervoor dat leeuwen rond half zes ’s ochtends wakker worden en om half elf ’s avonds gaan slapen. Plan belangrijke afspraken, vergaderingen en andere meetings bij de leeuw dus vooral vóór de lunch.

De beer

Beren volgen de zonnecyclus. Ze voelen zich over het algemeen wakker gedurende de dag en hebben ’s nachts acht uur kwalitatieve slaap nodig. Ongeveer 50% van de bevolking valt in deze categorie. Deze groep is ’s ochtends productief en worstelt soms met een dipje in de middag. Vooral wanneer het winter is. Een extra pauze in de middag zal de productiviteit van de beer goed doen. Slaapexperts stellen dat beren het best om zeven uur op kunnen staan en om elf uur ’s avonds gaan slapen.

De dolfijn

Mensen die in deze groep vallen kunnen last hebben van piekergedachten, angstig zijn en moeite hebben om de hersenen ’s nachts uit te schakelen. Dolfijnen krijgen meestal geen volledige kwalitatieve nachtrust. Ongeveer 10% van de bevolking valt in deze categorie. Ze hebben vaak opstartproblemen omdat ze zo moe wakker worden. Daarom zijn dolfijnen het meest productief vanaf de middag. Slaapexperts adviseren dolfijnen rond zes uur in de ochtend op te staan en rond middernacht proberen te gaan slapen. Vooral bij deze groep is het belangrijk om als werkgever rekening te houden met hun agenda, laat ze ’s ochtends rustig aan de werkdag beginnen en wacht minstens een uur tot je ze met vragen of opmerkingen bestookt.

Lees hier de andere blogs van Go:Office over de werkvloer tips & tricks!

vier slaaptypes
× Even whatssappen?