home » blog »

Hoe motiveer je jouw collega’s?

Ben jij gemotiveerd op de werkvloer? Dan ben jij waarschijnlijk ondernemend in je werk, je gaat met plezier naar je werk en je wilt je elke dag goed inzetten voor de organisatie. Het kan voorkomen dat je collega’s of werknemers niet op dezelfde lijn zitten, dit kan als vervelend worden ervaren. Wil jij je collega’s en werknemers motiveren, maar weet jij niet hoe dit moet? Wij geven je 5 tips  om je collega’s te ondersteunen!

Doelen stellen om je collega’s te motiveren

Elk bedrijf streeft bepaalde doelen na, het is de drijfveer van elke organisatie. Het is belangrijk dat alle werknemers zich bewust zijn van de doelen van het bedrijf, een reden hiervoor is dat door het samen aan doelen werken kan een motiverende factor zijn.

Zorg voor betrokkenheid

Het samen streven naar doelen zorgt ervoor dat jij en je collega’s betrokken zijn bij het bedrijf. Hou daarnaast je collega’s op de hoogte van laatste veranderingen en de nieuwtjes binnen het bedrijf. Mensen die op de hoogte zijn van wat er in het bedrijf speelt hebben over het algemeen vaker het gevoel dat ze deel zijn van het bedrijf.

Bedank je collega’s

Het komt vaak voor dat je je collega’s voor een bepaalde klus kunt gebruiken, of je nou in hetzelfde team werkt of niet. Als je iets van je collega’s wilt kun je het beste ‘alsjeblieft’ gebruiken, en als ze je hebben geholpen bedank je collega’s dan.

Geef complimenten

Collega’s voelen zich gewaardeerd wanneer eigen prestaties worden erkend. Geef eens een compliment aan een collega over het werk wat hij of zij heeft verricht of over zijn of haar werkhouding. Volgens Plezieropjewerk.nl presteren werknemers beter wanneer je aandacht geeft aan deze details.

Wees geïnteresseerd

Over het algemeen vindt iedereen het fijn als werkgevers en collega’s geïnteresseerd zijn in het werk en privéleven van de ander. Vraag eens naar het weekend van je collega’s en met welke werkzaamheden of projecten ze bezig zijn.

Waardoor raken werknemers gedemotiveerd?

Voordat je werknemers probeert te motiveren is het belangrijk dat je weet waar de demotivatie vandaan komt. Dat je collega’s of werknemers niet ondernemend zijn kan komen door verschillende factoren.

Gebrek aan feedback

Of het nou positieve feedback of opbouwende kritiek is, werknemers willen weten waar ze aan toe zijn. Geef bijvoorbeeld aan of de werkzaamheden die ze hebben verricht op een juiste manier zijn uitgevoerd en of dat het beter kan op een andere manier.

Gebrek aan uitdaging

Het kan voorkomen dat werknemers in routine zijn gekomen dat het voelt als een sleur en hierdoor op zoek zijn naar nieuwe werkzaamheden. Dagelijkse werkzaamheden waar ze geen uitdaging in vinden kan demotiverend werken. Zorg dat je collega’s en werknemers genoeg voldoening uit de dagelijkse werkzaamheden halen.

Onduidelijkheid over doelen en verantwoordelijkheden

Aan het begin van dit artikel las je waarom het belangrijk is voor werknemers om doelen te hebben. Als het niet duidelijk is voor je collega’s waar ze verantwoordelijk voor zijn en welke doelen het bedrijf heeft ontstaan er vage en demotiverende gedachten.

Ben jij werkgever en merk jij dat je werknemers minder gemotiveerd zijn? Wij kunnen jou en jouw bedrijf hiermee helpen door een medewerkerstevredenheid onderzoek af te nemen.

 

 

motiveren-collegas-op-de-werkvloer
× Even whatssappen?