home » blog »

Hoe ga jij om met de veranderingen op de arbeidsmarkt

Veranderingen op de arbeidsmarkt

Werknemers en werkzoekende staan op dit moment sterk. In onze blog las je eerder over de krapte op de arbeidsmarkt en hoe, in deze economie, de vraag naar werkzoekende steeds meer stijgt. De werkloosheid daalt snel, sterker nog het percentage aantal werkzoekende tot 25 jarigen in Nederland is sinds 2008 niet zo laag geweest.

Volgens LinkedIn zijn de meest gezochte profielen in de vakgebieden Sales, Operationele zaken, IT Ingenieurs en Business Development. Vooral in de Medior rollen bij organisaties in de Randstad is er een toename in vacatures. Ook wij merken de krapte in voornamelijk in de ICT en Sales sector. Voornamelijk werkzoekende in deze sectoren hebben dus een streepje voor. Merk jij dat er een krapte is op de arbeidsmarkt? En, hoe speel jij in op deze veranderingen?

Werkzoekende versus. Werkgever

Zijn nu de rollen omgedraaid tussen de werkgever en werknemer? Het antwoordt op deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Werkgevers zijn nog steeds op zoek naar de perfecte kandidaat en werkzoekende merken dat ze sterker staan dan voorheen. Alle verleidingstechnieken worden uit de kast gehaald zodat jij op sollicitatiegesprek komt. Aan de ene kant is het dus makkelijker om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, maar wij merken ook dat in deze markt werkzoekende steeds hogere eisen krijgen die waar werkgevers niet altijd in mee gaan, door te hoge eisen kan je ook je droombaan mislopen.

Veranderingen in de sollicitatieprocedure

Naast dat het makkelijker is voor werkzoekende om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden zijn er ook dingen veranderd in de sollicitatieprocedure. Een recruiter maakt niet meer zo snel een match op basis van alleen je CV, je soft skills en persoonlijkheid worden steeds belangrijker. Ook jij gaat niet meer voor een nieuwe job alleen omdat de werkzaamheden leuk zijn. In de huidige markt kan jezelf vragen stellen als; wat wil je nou echt in een baan? Welke organisatie en bedrijfscultuur passen bij jouw persoonlijkheid?

Kortom, er is veel veranderd voor werkzoekende. Ze staan sterker wanneer het gaat om arbeidsvoorwaarden, echter maakt dit het ook lastiger om de juiste keuze te maken. Daarnaast ben je niet de enige die op zoek is naar een perfecte match, ook werkzoekende zijn op zoek naar de perfecte kandidaat.

Wij helpen jou en een werkgever bij het maken van de juiste match en het ondervinden naar waar jij op zoek bent. Want weten wat je wilt is een eerste stap in het vinden van een droombaan.

verandering arbeidsmarkt
× Even whatssappen?