home » blog »

Is thuiswerken wel zo ideaal als het lijkt?

Niet elke dag in de file staan, een wasje kunnen doen tijdens je werkdag en niet de hele tijd afgeleid worden door je collega’s. Klinkt goed toch? Of is thuiswerken toch niet zo ideaal als het lijkt?

Wet flexibel werken

In de afgelopen jaren is thuiswerken werken steeds populairder geworden (bron: CBS), vooral onder de vrouwen. Één op de vijf werknemers werkt tegenwoordig minimaal één dag per week thuis (bron: SCP). Per 1 januari 2016 is de wet flexibel werken (wfw) ingevoerd. Door deze wet is het voor werknemers makkelijker om een verzoek in te dienen om de arbeidsomvang, de werktijden en de werkplek aan te passen. Jouw werkgever mag dit verzoek alleen weigeren als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn.

Zowel voor werknemers als voor werkgevers zijn er voor- en nadelen aan thuiswerken.

Voordelen van thuiswerken

Intermediair heeft een onderzoek gedaan onder de lezers naar de voordelen van het thuiswerken. Als top 5 kwam hieruit naar voren:

  1. Geen reistijd
  2. Betere concentratie
  3. Geen afleiding door collega’s
  4. Andere dingen kunnen doen
  5. Ideale werkplek

Thuiswerken niet voor iedereen weggelegd?

Er zijn dus een hoop voordelen aan het thuiswerken. Maar toch is het thuiswerken niet voor iedereen weggelegd. Voor een grote groep werknemers is de verleiding te groot om tijdens werk andere dingen te gaan doen en hierdoor minder productief zijn dan op kantoor. Deze medewerkers gaan onder werktijd bijvoorbeeld boodschappen doen, kijken tv of zijn teveel bezig met de kinderen.

Herken jij jezelf hier niet in dan val jij hoogstwaarschijnlijk onder de groep werknemers die productiever zijn wanneer ze thuiswerken. Jij loopt het risico dat je hierin doorlaat. Als werknemer neem je bijvoorbeeld te weinig pauze en ga je te lang door met werk. Je haalt gemakkelijk meer dan 8 uur per dag. Als argument om thuis te willen werken wordt vaak de werk-privé balans genoemd, maar voor deze groep werknemers blijkt de werk-privé balans juist te verslechteren.

Nadelen van thuiswerken

Naast de bovengenoemde valkuilen zijn er nog een aantal andere risico’s aan thuiswerken verbonden:

  1. Lagere betrokkenheid
  2. Vereenzamen
  3. Geen geschikte werkplek thuis
  4. Minder snel promotie krijgen
  5. Harder beoordeeld worden dan werknemers op kantoor

 

Kan je dan beter niet meer thuiswerken?

Voor sommige werknemers is het verstandig om niet (meer) thuis te gaan werken. Dit geldt voor de werknemers die graag collega’s om zich heen hebben en voor de werknemers die van nature snel afgeleid zijn en hierdoor te veel andere dingen gaan doen onder werktijd.

Voor de werknemers die wel goed thuis kunnen werken is het van belang om duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Het is belangrijk om thuis te beschikken over een telefoon, computer of laptop en een goede werkplek zonder afleiding. Een goede communicatie met je collega’s en leidinggevende is doorslaggevend om thuis succesvol en productief te kunnen werken. Ons advies is om twee vaste contactmomenten in te lassen per dag en gewerkte uren voor jezelf bij te houden.

Lees hier de andere blogs van Go:Office over de werkvloer tips & tricks!

Thuiswerken
× Even whatssappen?