home » blog »

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek heb je een passend en overtuigend CV en sollicitatiebrief nodig. In de Go:Office Blog las je hoe je jouw CV laat uitblinken, in dit artikel vertellen wij jou hoe je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft.

Met een sollicitatiebrief, wordt ook wel motivatiebrief genoemd, onderbouw jij je motivatie om te solliciteren. Waarom wil jij de baan? Waarom ben jij geschikt voor de functie? Je onderbouwt jouw CV met je brief. In de eerste stap van de selectieprocedure kijken werkgevers en recruiters alleen naar je CV, hier zien ze of jij potentieel geschikt bent voor de functie. Na deze ronde komt je brief van pas. In de brief onderbouw je de motivatie voor je sollicitatie en beschrijf je jouw persoonlijkheid.

Een sollicitatiebrief is net een sales brief. Je probeert degene die jouw brief leest te overtuigen en je onderscheidt jezelf van andere sollicitanten.

Wat zet je in een sollicitatiebrief?

In een sollicitatiebrief beschrijf je jezelf en je motivatie voor de functie. De eerste alinea bestaat uit informatie over jou, hierin vertel je over jezelf, wie je bent, eventuele opleidingen en je loopbaan. In de tweede alinea schrijf jij over jouw eigenschappen en vaardigheden en waarom dit jou geschikt maakt voor de functie, je vertelt hier ook over de ervaringen waar jij deze vaardigheden verder hebt kunnen ontwikkelen. In de derde alinea vertel jij jouw motivatie. Je schrijft hier waarom je in het bedrijf wilt werken en waarom deze functie jou aanspreekt. Heb je ambities? Vertel hier ook over. Welke kansen wil jij krijgen van het bedrijf? Wil jij jezelf opwerken in het bedrijf? Waarom ga je voor die functie?

Schrijfstijl

Voordat je een sollicitatiebrief schrijft is het belangrijk dat jij weet naar wat voor een organisatie jij solliciteert en dat je een duidelijk beeld hebt van de organisatie. Kijk voordat je begint met schrijven naar de functie eisen. Denk na of je loopbaan, opleiding en vaardigheden overeen komen met de functie eisen en schrijf deze overeenkomsten op. Kort en bondig is goed, maar leg jouw vaardigheden niet alleen in steekwoorden uit, hierdoor laat je belangrijke informatie achterwegen. Degene die jouw brief leest wil niet alleen zien dat je een echte teamspeler bent, maar ook waarom jij een teamspeler bent en waar jij dit hebt ervaren.

Veel sollicitanten schrijven lange brieven omdat er gedacht wordt dat dit gemotiveerder over komt. Helaas heeft een werkgever of recruiter niet de tijd om 20 pagina’s met jouw motivatie te lezen. Blijf hierom kort en bondig. Een goede sollicitatiebrief is formeel, maar schrijf niet overdreven formeel. Hierdoor kan je brief onduidelijk en moeilijk te lezen worden. De schrijfstijl zal ook aangepast moeten worden per bedrijf, naar een jong bedrijf schrijf je wat losser dan naar een grote multinational.

Extra tips!

Schrijf over wat jij kan betekenen voor het bedrijf, zorg ervoor dat het niet een ‘ik’ brief wordt.

Denk aan een creatieve openingszin, dit is het eerste wat de lezer ziet. Een pakkende eerste indruk is het halve werk.

Je sollicitatiebrief moet er net en overzichtelijk uitzien.

Zorg dat het leesbaar is en zonder spelfouten.

Wil jij weten hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, bekijk hier een voorbeeld, als je deze richtlijnen volgt komt het helemaal goed!

Ben je door je uitblinkende CV en overtuigende sollicitatiebrief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Lees dan de Go:Office sollicitatietips in onze blog!

hoe-schrijf-je-sollicitatiebrief-blog
× Even whatssappen?