home » blog »

Black-out tijdens een sollicitatiegesprek, wat doe jij?

Heb jij ooit last gehad van een black-out tijdens een sollicitatiegesprek?

Er zijn talloze manieren om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld door middel van het beantwoorden van oefenvragen.  Een goede voorbereiding is het halve werk, helaas kan je niet altijd alle vragen voorbereiden. Vaak komen er ook vragen aan bod waar je van te voren niet over na hebt nagedacht. Het kan gebeuren dat er op dat moment geen zinnig antwoord in je opkomt. Heb jij ooit last gehad van een black-out tijdens een sollicitatiegesprek?

Veel sollicitanten hebben last van een black-out. Om te voorkomen dat het zweet bij je uitbreekt tijdens een sollicitatiegesprek hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.

Neem de tijd

De een heeft meer tijd nodig om op het juiste antwoord te komen dan de ander, vooral tijdens een black-out, geef jezelf de tijd om na te denken. Wanneer je hardop nadenkt vermijd je ongemakkelijke stiltes tijdens het gesprek. Je kan aangeven dat je denkt aan hoe je dit aanpakte in je vorige functie om de vraag duidelijk te beantwoorden.

Geef jezelf een oppepper

Wanneer iemand een black-out heeft gebeurd het snel dat er negatieve gedachten op komen spelen. Merk jij dat jij jezelf omlaag praat? Geef jezelf dan een oppepper. Zeg tegen jezelf dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie en dat jij goed past binnen het bedrijf. Wanneer jij met zelfvertrouwen het gesprek ingaat kom je beter uit je woorden en zal je sollicitatie naar je gevoel beter verlopen.

Beschrijf jouw eigenschappen

Tijdens een sollicitatiegesprek worden er vaak vragen gesteld over jouw karakter. Vind jij het lastig om een goed antwoord te geven op vragen over jouw karakter? Bedenk hoe mensen die jou goed kennen hier tegenaan kijken. Vinden jouw vrienden en familieleden jou geduldig? Waarom vinden zij dit? Via deze weg kom jij waarschijnlijk op een goed antwoord met een voorbeeld uit je dagelijks leven.
Weet jij niet of je over deze eigenschap beschikt? Beschrijf dan hoe de eigenschap van toepassing komt in de functie waarvoor je solliciteert, al pratend kom jij er achter hoe jij met deze eigenschap de functie zou invullen.

Vraag om een duidelijke formulering van het gesprek.

Begrijp je de vraag die de recruiter jou stelt niet? Vraag dan om verduidelijking van de vraag. De vraag kan niet helder geformuleerd zijn waardoor jij het niet begrijpt.

Iedereen heeft soms last van een black-out. Het is belangrijk dat je met zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek ingaat. Word jij snel zenuwachtig tijdens een sollicitatiegesprek? Lees dan de sollicitatietips van Go:Office. 

blackout -tijdens-sollicitatiegesprek-blog
× Even whatssappen?