home » blog »

Wanneer is een motivatiebrief van toegevoegde waarde?

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ga je meestal de volgende stappen af: vacatures zoeken, cv vernieuwen, sollicitatiebrief schrijven en je sollicitatie insturen. Maar past dat nog wel in de huidige tijd? Is een motivatiebrief nog wel van toegevoegde waarde?

Het is inmiddels een bekend gegeven dat recruiters beginnen met een scan van de vele sollicitaties die ze ontvangen. Op basis van de cv’s maken zij een eerste selectie van geschikte kandidaten. Wellicht wordt je brief dus niet eens gelezen, als je cv onvoldoende aansluit op de functie.

Praktische beroepen

Met name bij praktische beroepen, zoals in de IT-sector, staan de vaardigheden van een sollicitant centraal. Past de eerdere werkervaring van een sollicitant perfect bij de functie, dan is dat vaak belangrijker dan wat er in een sollicitatiebrief staat.

Daarnaast kunnen werkgevers in een sollicitatiegesprek veel beter inschatten of iemand bij de organisatie past dan op basis van een motivatiebrief. Daarom zullen werkgevers daar meer waarde aan hechten dan aan een brief.

Positie op de arbeidsmarkt

Ook wanneer je een goede positie hebt op de arbeidsmarkt, is het misschien niet nodig om een sollicitatiebrief te schrijven. Zijn werknemers met jouw achtergrond schaars en zoeken veel organisaties iemand zoals jij? Wellicht kun je een organisatie benaderen om eens een oriënterend gesprek te voeren. Zij weten daarna wie je bent en je hebt je motivatie in het gesprek al laten blijken. Regelmatig volstaat het dan om enkel je cv in te sturen, zodat ze kunnen terugzien wat jouw werkervaring is. Dit soort sollicitatieconstructies zie je wel eens in sectoren zoals de zorg of de bouw.

Wanneer wél een motivatiebrief?

Hoewel een sollicitatiebrief niet altijd meer van belang is, is het in sommige situaties zeker aan te raden om er wél een te schrijven. Verwacht je bijvoorbeeld dat jouw cv vragen oproept bij een potentiële werkgever, dan kun je die zaken toelichten in je brief.

Daarnaast kun je jezelf onderscheiden met je motivatiebrief. Zeker als jouw cv goed aansluit op de functie, maar je veel concurrentie verwacht. De brief kan dan het verschil maken.

Opvallen met je sollicitatiebrief

Je brief kan dus bepalend zijn in of jij op gesprek mag komen of niet. Maak er dus geen standaard brief van, maar durf op te vallen. Wees creatief en begin eens niet met ‘ik zag de vacature en werd direct enthousiast’.

Personaliseer je brief

De werkgever wil tijdens het gesprek degene ontmoeten die zij op basis van de brief hebben leren kennen. Schrijf je erg formeel, en ben je tijdens het gesprek juist erg amicaal, dan spreekt dat elkaar tegen. Probeer daarom in je brief al over te brengen wie jij bent als werknemer en waarom de functie voor jou gemaakt lijkt.
Ook kun je opvallen met de opmaak van je sollicitatiebrief. Kleurgebruik en een mooie uitlijning in je brief toont aan dat je netjes werkt. Je laat daarmee zien dat je als werknemer graag werk aflevert dat er verzorgd uitziet.

× Even whatssappen?