home » blog »

Tips voor de perfecte foto op je CV

Met een cv geef je potentiële werkgevers een eerlijk beeld van jezelf en je levensloop. Je stelt een cv daarom met veel aandacht samen. Een foto van jezelf toevoegen is niet verplicht, maar kan wel van toegevoegde waarde zijn. Dit is vooral het geval als je solliciteert voor een representatieve functie.

Wanneer je besluit om een foto toe te voegen op je cv, dan moet je er rekening mee houden dat niet portret hiervoor geschikt is. Een slecht gekozen foto doet namelijk meer kwaad dan goed. Daarom geven we samen met Robin Bakker van CVster tips voor het selecteren van de beste foto.

Goede kwaliteit

Het is ten eerste belangrijk dat je kiest voor een foto met een goede, hoge resolutie. Gebruik daarom dus geen wazige foto’s. Let ook op de belichting van de foto, want een donkere foto kan namelijk afleiden. Je kan deze foto in een ideale situatie door een professional laten maken, maar dit is niet vereist. Kwalitatief goede foto’s kun je tegenwoordig ook schieten met een smartphone.

Laat je karakter stralen
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Door het toevoegen van een goede portretfoto kun je jouw karakter al duidelijk aan recruiters en werkgevers laten blijken. Wil je een streepje voor op de andere sollicitanten? Kies dan voor een portretfoto waar jij een krachtige en zelfverzekerde uitstraling hebt. Dit doe je door te glimlachen en door direct in de camera te kijken.

Wees ook niet bang om jouw portretfoto door vrienden en familie te laten keuren. Zij kunnen het beste advies geven over in welke foto jouw karakter het beste tot zijn recht komt.

neutrale achtergrond

Kies altijd voor een zakelijke en neutrale achtergrond voor jouw portretfoto. De perfecte achtergrond is effen en rustig. Bij een drukke achtergrond kan men namelijk afgeleid raken van waar het echt om draait, en dat ben jij.

Recente foto

Het is voor jouw cv noodzakelijk om een recente foto te gebruiken. Ook als je een aantal jaren geleden wat dunner was of minder rimpels had, is het belangrijk dat je altijd een geloofwaardig beeld van jezelf schept.

Wanneer werkgevers er tijdens de sollicitatieprocedure erachter komen dat jij niet dezelfde persoon (meer) bent als op de foto, kan dit een negatieve invloed hebben op de eventuele aanstelling.

Deze foto’s kun je beter vermijden

Het is belangrijk dat je cv altijd een professioneel karakter heeft, hoe leuk en gezellig je ook bent in het dagelijks leven. Gebruik daarom geen vakantiekiekjes waarin je schaars gekleed bent. Ook feestfoto’s waar je alcohol nuttigt zijn niet geschikt voor een cv. Dergelijke foto’s dragen niet bij aan een professionele uitstraling.

Vermijd ten slotte ook groepsfoto’s. Jouw potentiële werkgevers kennen je in de meeste gevallen niet persoonlijk, en dit maakt het ze onmogelijk om in te schatten wie jij bent.

Er komt dus aardig wat kijken bij het kiezen van de perfecte foto op je cv. Op zoek naar meer nuttige artikelen, tips voor de brief of een cv maken? Bekijk dan ook zeker eens de blog van CVster.

× Even whatssappen?