De krappe arbeidsmarkt, hoe speelt u hierop in?

Wat is een gespannen arbeidsmarkt?

De economie groeit en voor het eerst sinds 2007 noemen we de arbeidsmarkt weer gespannen. Door de aanhoudende groei zal de krapte op de arbeidsmarkt volgend jaar alleen maar toenemen. Volgens het UWV neemt het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures met de maand toe.

Wat houdt een gespannen arbeidsmarkt in? Op dit moment is de vraag naar arbeid bovengemiddeld, terwijl het aanbod van arbeidskrachten relatief laag is.  Het aantal banen laat nu al vier jaar op rij groei zien. Er zijn bijna een half miljoen banen vrij gekomen in de afgelopen vier jaar. Per openstaande vacature zijn er ongeveer 1,8 werkzoekenden.

Wat kan jij doen?

Als uitzendbureau maken wij de veranderingen in de arbeidsmarkt van dichtbij mee. Om de juiste kandidaten te vinden voor uw openstaande vacatures is het belangrijk dat u mee beweegt met deze veranderingen.
Gebruik het onderstaande stappenplan om nieuwe medewerkers aan te trekken (en om uw goede medewerkers te behouden).

 1. Verander de mindset.

  Met veranderingen in de arbeidsmarkt verandert ook de houding van de werknemer en werkzoekenden. Er is een tekort aan arbeidskrachten, dit betekent dat werknemers worden weggekaapt en werkzoekenden veel aanbiedingen krijgen.

 2. Zorg voor voldoende uitdaging en tevredenheid bij het huidige personeel. 

  Zoals hierboven genoemd krijgen werknemers van alle kanten aanbiedingen van recruiters, en de ene aanbieding overtopt de ander. Wanneer een werknemer geen uitdaging meer vindt in het huidige werk zal hij of zij sneller naar aanbiedingen kijken en daarop ingaan wanneer de arbeidsvoorwaarden beter zijn.

 3. Zorg voor een duidelijk functieprofiel en gebruik de juiste wervingskanalen.

  Staat de vacature uit maar komen er geen sollicitaties binnen? Zorg voor een helder functieprofiel en omschrijf duidelijk de arbeidsvoorwaarden. Kies het wervingskanaal dat past bij uw organisatie. Alleen in Nederland zijn er al meer dan 300 vacaturesites!

 4. Wacht niet te lang met het uitnodigen van kandidaten.

  Past de kandidaat goed in het profiel? Dan is er een grote kans dat meerdere organisaties achter deze kandidaat aan zitten. Werkzoekenden krijgen meerdere aanbiedingen, dus wanneer u te lang wacht met het uitnodigen van een kandidaat kan het zo zijn dat de kandidaat al in is gegaan op een ander aanbod.

 5. Verkort het beslissing proces. 

  Kandidaten hebben vaak meerdere gesprekken bij meerdere opdrachtgevers lopen. Wij zien steeds vaker dat wanneer een werkgever meer dan twee gespreksrondes heeft de kandidaat afhaakt of een aanbod krijgt van de andere partij.

 6. Biedt uitdagende arbeidsvoorwaarden.

  Naast een uitdagende en leuke functie worden goede arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker voor kandidaten. Dus niet alleen het salaris speelt een rol, ook de doorgroei- en de opleidingsmogelijkheden wegen mee.

Vindt u het lastig om een functieprofiel op te stellen of kunt u de juiste kandidaten niet vinden voor uw vacatures? Go:Office kan u hier mee helpen. Bekijk de mogelijkheden op onze website.

 

Wetswijzigingen voor arbeid per 1 januari 2019

Als werkgevers en werknemers krijg je te maken met nieuwe wetten en wetswijzigingen voor arbeid. Wij hebben de wetswijzigingen voor arbeid per 1 januari 2019 die voor jou van belang zijn op een rijtje gezet. Loonbelasting Het kabinet verlaagt per 1 januari 2019 de loonbelastingen verhoogt heffingskortingen. De belastingschijf waarin de

Lees verder »
millennials-solliciteren

Millennials aantrekken voor jouw organisatie

Advies om Millennials aan te trekken voor jouw organisatie De millennials, het is de grootste groep onder de werkbevolking, ze vervullen vaak de junior en medior vacatures. Deze groep verovert de arbeidsmarkt, het is dus niet zo gek dat bedrijven graag deze groep graag aantrekken. Hoe zorg je ervoor dat

Lees verder »
Pesten-op-het-werk

Omgaan met pesten op de werkvloer

Het is de week tegen pesten. Pesten op de werkvloer komt nog met regelmaat voor, vervelende opmerkingen van collega’s of het buitensluiten van een collega door geen koffie voor hem of haar te halen zijn hier voorbeelden van. Een grapje op zijn tijd moet kunnen, maar wanneer plagen verandert in

Lees verder »
vakantiegeld-en-vakantiedagen-blog

De meest gestelde vragen over vakantiedagen en vakantiegeld

Als werkgever heeft u tijdens de zomerperiode te maken met vakantiegeld en vakantiedagen. In dit artikel vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Bent u verplicht als werkgever om vakantiegeld uit te betalen? Ja, vakantiegeld uitbetalen is wettelijk verplicht. Iedere werkgever moet bovendien het vakantiegeld apart

Lees verder »
krappe-arbeidsmarkt

De krappe arbeidsmarkt, hoe speelt u hierop in?

Wat is een gespannen arbeidsmarkt? De economie groeit en voor het eerst sinds 2007 noemen we de arbeidsmarkt weer gespannen. Door de aanhoudende groei zal de krapte op de arbeidsmarkt volgend jaar alleen maar toenemen. Volgens het UWV neemt het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures met de maand toe.

Lees verder »
studenten- en scholierenregeling

De werkkostenregeling

De werkkostenregeling vervangt de regeling voor vrije vergoedingen en verstrekkingen en is vanaf 1 januari 2015 verplicht voor elke werkgever. De werkkostenregeling geldt voor alle vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde voorzieningen die tot het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking horen.

Lees verder »
Wetswijziging-Arbeidsrecht-2018

Wet werk en zekerheid

Wet Werk en Zekerheid De wet heeft tot doel het arbeidsrecht aan te passen aan de veranderende arbeidsverhoudingen in de samenleving. Het huidige kabinet streeft naar een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt, waarbij tweedeling tussen mensen met een vast baan en flexwerkers wordt verminderd. Werk zekerheid

Lees verder »

De wet BeZaVa

De wet BeZaVa   Sinds 1 januari 2013 is de wet ‘Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters’ (BeZaVa) van kracht. Deze wet geeft werkgevers een financiële prikkel om arbeidsongeschiktheid van mensen met een tijdelijk dienstverband tegen te gaan. De wet is gefaseerd ingevoerd waarbij 2014 en 2015 de veranderingen duidelijk meetbaar ingezet

Lees verder »
× Even whatssappen?