FlexNieuws

Actualiteit, trends en vakkennis voor de flexmarkt

In oktober zijn 37 nieuwe cao’s afgesloten, veel meer dan de 25 akkoorden die normaal in deze maand tot stand komen.

Ook het aantal werknemers dat afgelopen maand een nieuwe cao kreeg ligt met 600.000 opvallend hoog.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, dat de versnelling van het cao-overleg verklaart vanuit de gunstiger omstandigheden waaronder momenteel wordt onderhandeld. Ook het geleidelijk oplopende jaargemiddelde van de loonafspraken wijst in die richting. Het gemiddelde voor 2017 staat inmiddels op 1,70 procent.

Tot dusver zijn in het 2017-seizoen 306 akkoorden afgesloten voor de 465 in 2017 aflopende contracten. Dat is 66 procent, iets boven het normale percentage in deze tijd van het jaar.

Bron: AWVN, 17 oktober 2017

Deliveroo dwingt alle koeriers die in loondienst zijn om vanaf februari te werken als zzp’ers. Een van de koeriers, Sytze Ferwerda, start nu een rechtszaak tegen het bedrijf.

Hij wordt hierbij financieel gesteund door vakbond FNV en de PvdA.

Deliveroo geeft aan dat de koeriers als zelfstandige flexibeler zijn en meer geld kunnen verdienen, maar de koeriers zijn het daar niet mee eens. Dit najaar werd een Riders Union opgezet.
Vijftig fietskoeriers van Deliveroo hebben donderdag ook een protestmars gehouden door het centrum van Amsterdam tegen het gedwongen zzp-schap.

Maaltijdbezorgers Thuisbezorgd.nl en Foodora hebben hun fietskoeriers wel in loondienst. Ze merken dat er een race naar de bodem plaats ontstaat door de werkwijze van Deliveroo en Ubereats en hebben dat gemeld in de hoorzitting van de Tweede Kamer over platformwerk. Lees meer

Frederique Zebeda van FNV Jong: “Werken voor een platformorganisatie is gewoon werk en zou op basis van een arbeidsovereenkomst moeten gebeuren. Om kosten te besparen wordt er vaak voor schijnconstructies gekozen.”

Deliveroo stopt samenwerking met SMart payroll voor koeriers in BE
In België heeft payrollorganisatie SMart een aantal jaren arbeidscontracten geregeld voor koeriers van Deliveroo. Dat bood de koeriers sociale bescherming. Deliveroo heeft echter eind oktober besloten niet meer gebruik te maken van de diensten van SMart.
Zie het dossier hierover van SMart. SMart heeft ook een vestiging in Nederland.

Bron: RTLZ, 17 november 2017, SMart.be, oktober 2017, Emerce, 16 november 2017

Viewing page 1 of 10|Next Page

Zoeken