home » blog »

Wat doe jij aan naar een sollicitatie?

Je wilt graag een goede indruk achter laten wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. Je hebt je ingelezen in het bedrijf, je bent voorbereid voor eventuele vragen. Maar, wat voor een kleding doe je aan en wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek?

Kleding voorschriften

Helaas is er geen standaard outfit voor een sollicitatie, het is belangrijk dat jij je kleedt naar de bedrijfscultuur. Hoe kom je achter wat de dresscode is voor het bedrijf?

Voor een sollicitatiegesprek spit je natuurlijk eerst de hele website van het bedrijf door, wanneer je dit doet krijg je ook een beetje een feeling van het bedrijf. Op basis van de website kan je ook bepalen wat de dresscode is.
Het beste wat je kan doen is de recruiter vragen wat de dresscode van het bedrijf is. Vaak kent de recruiter het bedrijf goed en kan hij of zij wel een inschatting maken naar wat je het beste aan kan doen naar een sollicitatie. Heb je geen gesprek met een recruiter? Netwerk dan met werknemers van het bedrijf.

Basisregels

Er zijn echter wel wat basis regels, je kleedt je altijd iets netter dan wat je dagelijks aan doet.

 • Zoals we eerder zeiden, kleed je niet te casual – Je kan bij veel bedrijven gewoon aankomen in een nette spijkerbroek en een leuke blouse, maar laat de gescheurde spijkerbroek en afgetrapte gympen in de kast liggen.
 • Kleed je niet te net – Solliciteer jij bij een creatief bedrijf, kom dan niet in je pak aan.
 • Kleed je niet te bloot – Een korte broek of een diep decolleté kan degene tegenover jou afleiden en maakt een onprofessionele indruk.
 • Draag geen hoofddeksel – behalve als het een religieuze hoofddeksel is.
 • Piercings en tatoeages – dit wordt steeds meer geaccepteerd op de werkvloer. Maar het is wel handig als je het een beetje bedekt tijdens je sollicitatiegesprek.
 • Subtiele make-up en minimale sieraden – een dikke laag foundation, opvallende lippenstift en oogschaduw is echt niet nodig om jou er verzorgd uit te laten zien.
 • Een geschoren baard – je hoeft je baard er niet helemaal af te scheren, werk het gewoon bij en zorg ervoor dat het er net uit ziet.

De belangrijkste regel is natuurlijk dat jij je prettig voelt in jouw kleding. Draag jij nooit een mantelpakje, doe dit dan ook zeker niet aan. Als jij je ongemakkelijk voelt in jouw kleding ziet degene tegenover jou dit waarschijnlijk.
Kom jij net door van je werk en is de dresscode bij jouw huidige werkgever anders dan bij het bedrijf waar je nu solliciteert? Licht dit dan even toe.

Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek?

Het is wel zo fijn als je voorbereidt naar het gesprek gaat en je van te voren niet in de stress schiet over alle spullen die je moet mee nemen. Er zijn een paar standaard dingen die je mee neemt naar het gesprek, maar ook wat handigheden waar je misschien niet direct aan denkt, wat dacht je bijvoorbeeld van een paraplu voor het geval dat het gaat regenen?

 • Een schrijfmap of een notitieblok. Je wilt geïnteresseerd overkomen. Als je een notitieblok mee hebt kan je aantekeningen maken van de informatie die jij krijgt van de opdrachtgever. Maar ga niet driftig schrijven, dit kan ten koste van van het gesprek.
 • Pennen. Neem minimaal twee pennen mee en controleer of ze het doen. Naast dat jij een pen nodig hebt om in je notitieblok te schrijven ben je ook goed voorbereid wanneer de pen van je gesprekspartner het begeeft.
 • Je CV. De recruiter print waarschijnlijk jouw CV gewoon uit, maar neem voor de zekerheid een kopie mee.
 • VragenAls het goed is heb je een aantal vragen voorbereid over de functie en het bedrijf. Schrijf ze op en neem ze mee, dan kan je tijdens het gesprek checken of je alle vragen hebt gesteld.
 • Documentatie waar om gevraagd isSoms vraagt een werkgever of je bepaalde documenten mee wilt nemen. Denk aan diploma’s, certificaten, verklaring van goed gedrag, je ID, bankpas, enzovoort.
 • Portfolio. Solliciteer jij op een creatieve baan? Neem dan je portfolio mee. Zo kan jij laten zien wat jouw stijl is.

Handige tips:

 • Een paraplu voor als het regent
 • Een spiegeltje en kam om je op te frissen na een fietstocht
 • Portemonnee met kleingeld als je moet parkeren

Heb je een sollicitatie bij Go:Office? Kom dan gewoon in een nette spijkerbroek en een blouse.

Kantoor-go:office-Oorsprongpark-kleding
× Even whatssappen?